Blog

INGREDIENCIE NA CESTO:
50 g kravského masla
120 g práškového cukru
2 vajcia
2 PL vlažného mlieka
4 PL medu
450 g hladkej múky
1 balenie prášku do pečiva
INGREDIENCIE NA PLNKU:
200 g kravského masla
2 konzervy karamelového Salka
POSTUP NA PRÍPRAVU PLNKY:
Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania salko spolu s kravským maslom. Miešame dokým nevznikne redšia karamelová hmota. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
POSTUP NA PRÍPRAVU CESTA:
Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania cukor, maslo, vajce, mlieko a med. Miešame dokým nevznikne hustejšia lepkavá hmota. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút vychladnúť. V druhej miske si preosejeme hladkú múku, do ktorej zamiešame prášok do pečiva. Pomaly po častiach primiešane horúcu zmes a vytvorí sa nám lepkavé cesto. Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske. Vrch cesta si tiež pomúčime, cesto je lepkavé ale dá sa s ním napriek tomu dobre pracovať. Cesto vyvaľkáme zhruba na 0,5 cm hrúbku. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov, horný a dolný ohrev. Cesto pečieme zhruba 10 minút. Po upečení, necháme medové pláty vychladnúť. Následne ich rozmixujeme v mixéri prípadne ručne. Do menšej misky si odoberieme trošku zmesi na obaľovanie guličiek. Do väčšej misky nasypeme zvyšok rozmixovaných medových plátok a postupne primiešavame karamelovú zmes. Miešame dovtedy, dokým nám nevznikne hustejšia hmota. Misku zakryjeme potravinovou fóliou a cesto dáme na 3 hodiny do chladu, prípadne na celú noc. Zo stuhnutého cesta tvarujeme v dlaniach guličky, ktoré potom obaľujeme v zmesi rozmixovaného cesta, ktoré sme si odložili bokom do menšej misky. Obalené guľky poukladáme do papierových mini košíčkov a podávame. :-)

INGREDIENCIE
190 gr múka hladká
60 gr cukor práškový
1 celé vajce
110 gr maslo izbovej teploty
2 PL vlažnej vody
4 ks väčších jabĺk
2 ks bielky na sneh
2 PL cukor kryštálový
štipka soli
ľubovoľný džem
POSTUP
Pripravíme si tartovú formu s priemerom 20 až 25 cm s vyberateľným dnom. Formu netreba vymastiť, cesto bude dosť mastné. V miske zmiešame preosiatu múku, cukor, vajce, nastrúhame zmäknuté maslo a pridáme 2 lyžice vlažnej vody. Ak by ste mali cesto stále veľmi hutné, pridajte ešte trošku vody. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke 2 hodiny. Cesto si rozvaľkáme na kruh cca 22 až 27 cm, podľa toho akú máme formu + 2 cm navyše, aby sme cesto dali aj na okraje formy. Prstami potlačíme na kraje formy a snažíme sa vrchné konce cesta pekne ukončiť. Cesto popicháme vidličkou. Pečieme na 200 °C asi 20 minút kým nebude cesto zlatisté. Vyberieme a necháme cca 15 minút vychladnúť. Cesto potrieme ľubovoľným džemom, každý podľa svojej chuti. Jablká nakrájame na tenké plátky a ukladáme postupne do kruhu. Opäť dáme piecť ale už na 180 °C dokým jabĺčka nezmäknú. Medzi tým ako sa koláčik pečie, vyšľaháme sneh z 2 bielkov a so štipkou soli. Keď začne sneh tuhnúť, pridáme 2 polievkové lyžice cukru a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý lyžicou natrieme na vrch zmäknutých jabĺčok. Pekné špičky zo snehu urobíme opačnou stranou lyžice tak, že len pritlačíme lyžicou o sneh a zdvihnete - urobí sa pekná špička. Dáme ešte na chvíľku zapiecť aby bol sneh karamelovo hnedý. Po vychladnutí rozkrájame na trojuholníky. Dobrú chuť. :-)

INGREDIENCIE
3 ks vajcia
150 ml acidko
120 gr múka hladká
1 ČL prášok do pečiva
kokosový olej
štipka soli
čerstvé ovocie
POSTUP
Najprv si vyšľaháme bielky na tuhý sneh so štipkou soli. Žĺtky spolu s acidkom, múkou a kypriacim práškom vymiešame na husté cestíčko. Do cestíčka postupne zamiešavame tuhý sneh, pomaly a zľahka a vždy jedným smerom. Na vyhriatu panvicu dáme kvapku kokosového oleja a vylejeme malé množstvo cesta, záleží, aké veľké chcete robiť lievance. Cesto pekne drží tvar, nerozteká sa. Lievance ukladáme na seba a na vrch poukladáme čerstvé ovocie podľa chuti. Lievance prelejeme slaným karamelom a poprášime práškovým cukrom. Uvidíte, len sa tak po nich "zapráši" :-D

INGREDIENCIE na bábovku
1 vanilkový lusk
90 ml olej
1 prášok do pečiva
200 gr polohrubej múky
120 gr trstinového cukru
1 bio citrón
150 gr bieleho gréckeho jogurtu
50 gr maku
2 vajcia
INGREDIENCIE na citrónové coulis
1 žĺtok
20 gr medu
2 PL lyžice vody
citrónová šťava
POSTUP
Všetky suroviny na bábovku musia mať izbovú teplotu. Z bio citrónu nastrúhame citrónovú kôru a následne z neho vyšťavíme šťavu. Vajíčko vyšľaháme do peny s cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou. Pridáme olej, jogurt, polku citrónovej šťavy a premiešame. Pridáme mak, polohrubú múku s práškom do pečiva a všetko spolu dobre premiešame. Cesto nalejeme do vymastenej a pomúčenej bábovkovej formy a pečieme v rúre na 160 °C dokým nebude bábovka zlatistá. Upečenú bábovku necháme vo forme vychladnúť a potom ju opatrne vyklopíme.
Pripravíme si citrónové coulis. Nad parou šľaháme žĺtok s medom, vodou a s druhou polkou citrónovej šťavy, ktorá nám zostala. Neustále miešame nad parou, dokým zmes nezhustne. Ak by bola zmes veľmi hustá pridáme vodu, ak by bola riedka, pridáme med. Vychladnutú bábovku polejeme citrónovým coulis a podávame.

INGREDIENCIE
2 hrnčeky postrúhanej cukiny
1 hrnček hnedého cukru
4 vajcia
2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky
1/2 balíčku prášku do pečiva
1/2 hrnčeka strúhaného kokosu - my sme ešte pridali trošku nasekaných orieškov
2 PL holandského kakaa
1 ks vanilkový cukor
1 ČL sóda bikarbóna
150 ml oleja
džem - na potretie
1 čokoláda na varenie - na polevu
POSTUP
Vajcia si vymiešame do peny spolu s cukrom. Postrúhame si nahrubo cukinu a pridáme do zmesi. Premiešame a postupne pridáme kakao, vanilkový cukor, múku s práškom do pečiva, kokos, sódu bikarbónu a olej. Zmes dobre premiešame. Na plech dáme papier na pečenie a vylejeme naň zmes. Pečieme cca 30 až 40 minút pri 180°C. Keď nám koláčik vychladne, potrieme ho džemom, najlepšie kyselkavým ríbezľovým. Na záver polejeme rozpustenou horkou čokoládou a posypeme strúhaným kokosom.
Domáci bazový sirup
INGREDIENCIE na 1 dávku
25 kvetov bazy
2 litre prevarenej vody
2 kg cukru
2 citróny
70 g kyseliny citrónovej
POSTUP
Pripravíme si košíček, nožíček a vyrazíme za bazou. Pozor, kvety bazy nezbierame v blízkosti ciest. Bazu dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať. Prevaríme si v hrnci 2 litre vody a do vychladnutej vody pridáme kvety bazy. Následne pridáme 70 g kyseliny citrónovej a necháme odstáť 24 hodín. Na druhý deň povyberáme sitkom bazové kvety a do šťavy primiešame 2 kg cukru a 2 odšťavené citróny. Šťavu dáme zohrievať a miešame aby sa nám cukor nepripálil. Keď šťava vrie, začíname ju plniť do fliaš. Šťavu napúšťame tak, že do fľaše dáme lievik, v ktorom máme sitko, aby nám zachytilo drobné kvietky z bazy. Keď sme naplnili všetky fľaše, zakryjeme ich dekou a necháme 24 hodín tak. My robíme bežne 8 - 10 dávok naraz, treba mať len veľký hrniec a zopár košíčkov bazových kvetov :-) Limonáda chutí skvele vychladená s kúskami mäty. Uznajte, nie je nič osviežujúcejšie ako domáci bazový sirup bez "éčiek" a konzervantov.

INGREDIENCIE na cesto
2 biele grécke jogurty
3 tégliky od jogurtu polohrubej múky
2 tégliky hnedého cukru
1 / 2 téglika oleja
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
2 vajcia
1 kg rebarbory
INGREDIENCIE na posýpku
kravské maslo
hrubá múka
krypicový cukor
POSTUP
Ako prvé si očistíme do jednej misy rebarboru a nakrájame na tenšie prúžky. Do misy vsypeme 4 polievkové lyžice cukru a necháme asi pol hodinu odstáť. Rebarbora pustí šťavu a stratí trpkosť. Do druhej misy vylejeme 2 jogurty, téglikom od jogurtu odmeriame ostatné suroviny a vymiešame stredne husté cesto, ktoré rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladáme rovnomerne rebarboru. Pripravíme si posýpku zo zmäknutého masla, hrubej múky a cukru. Posýpku nastrúhame na rebarboru a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi na 35 minút. Na záver dozdobíme jedlými kvetmi prípadne škoricovým cukrom.
Nadýchané čokoládové muffiny s malinami
INGREDIENCIE
3 vajcia
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček krupicového cukru
1 hrnček oleja
1 hrnček neochuteného acidka / alebo mlieka
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
štipka sódy bikarbóny
2 čajové lyžičky holandského kakaa
100g horkej čokolády
maliny
POSTUP
Základom je vymiešať všetky suché suroviny spolu v jednej nádobe a všetky mokré suroviny spolu v druhej nádobe. Následne spojíme suché a mokré suroviny spolu do jednej nádoby. Horkú čokoládu si rozlámeme a nožom pokrájame na malé kúsky, ktoré primiešame spolu s malinami do masy. Maliny môžme zameniť za nastrúhané jablko, za čučoriedky či akékoľvek drobné ovocie. Muffiny sú vynikajúce aj s nastrúhanou mladou cuketou. Do otvorov v plechu na muffiny vložíme papierové košíčky, ktoré naplníme cestom do 2/3 - cesto nám počas pečenia krásne zväčší svoj objem. Muffiny pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 25 minút. Na záver dozdobíme drobnou malinou, lístkom mäty a jemne poprášime práškovým cukrom.

INGREDIENCIE
6 žĺtkov a 3 bielky
špitka soli
110 g krupicového cukru
500 g mascarpone
250 ml vlažného silného espresa
dlhé piškóty savoiardi
amaretto
holandské kakako
POSTUP
Bielky vyšľaháme do tuhého snehu so štipkou soli. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mascarpone a miešame ďalej. Pridáme masu z bielkov a zľahka premiešame. K espresu primiešame zopár kvapiek amaretta a namáčame postupne piškóty. Do nádoby vrstíme najprv piškóty, ktoré by nemali byť veľmi rozmočené a na ne dáme vrstvu mascarpone krému. Dezert ukončíme vrstvou mascarpone krému, ktorý si poprášime kakaom a dozdobíme lístkami mäty.
Čokoládová pena s mascarpone a lesným ovocím
INGREDIENCIE
100 g čokoláda
50 ml pochúťková smotana
250 ml smotana na šľahanie 33%
2 ks vanilkový cukor
100 g mascarpone
POSTUP
Čokoládu si nalámeme na kúsky a rozpustíme si ju nad parou. Primiešame pochúťkovú smotanu a necháme vychladnúť. Smotanu na šľahanie vymiešame s vanilkovým cukrom do tuhej masy. Opatrne do nej primiešame mascarpone a mierne vychladnutú čokoládu. Dobre vymiešame mixérom. Do priehľadných pohárikov vrstvíme najskôr čokoládovú penu a potom lesné ovocie. My sme použili maliny, ktoré dodali dezertu jemne kyselkavú chuť. Vrch dozdobíme lístkami mäty.